duminică, noiembrie 14, 2010

Back from the Future - Cauzalitate inversa


Am sa va prezint doua articole. Ambele se ocupa de problema dubioasa a cauzalitatii inverse. Asta inseamna ca studiaza fenomenul prin care efectul unor evenimente se propaga si inapoi in timp. Suna imposibil?

Primul articol: http://discovermagazine.com/2010/apr/01-back-from-the-future studiaza efectul acesta la nivelul cuantic. Intr-un experiment o particula subatomica este masurata (si automat influentata) de mai multe ori. Daca se fac de exemplu 3 masurari s-a descoperit ca masurarea a doua este influentata de masurarea a treia (care inca nu a fost facuta si in mod ciudat poate chiar sa nu mai fie facuta).

Al doilea articol: http://www.newscientist.com/article/dn19712-is-this-evidence-that-we-can-see-the-future.html trateaza lucrurile la un nivel macroscopic. Este vorba de un studiu de la universitatea Cornell care a durat 8 ani si a cautat sa afle daca fenomenul de precognitie este adevarat. Rezultatul surprinzator este ca a fost inregistrata o deviatie statistica semnificativa (aprox 3%) de la rezultatul aleatorie asteptat. De multe ori a fost inregistrat acelasi fenomen mentionat si in articolul precedent: reactia a aparut inaintea stimulului.

Detaliile si implicatiile acestor studii sunt mult prea complicate pentru a fi discutate aici asa ca va invit sa cititi articolele si sa trageti propriile concluzii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu