La trei kilometri de localitatea edilului, apele Dunarii ascund ce a mai ramas din insula turcilor, Ada-Kaleh, inecata de comunisti pentru a ridica barajul Portile de Fier.
Pe strazile de numai doi metri latime, marginite de case mici, din caramida, acoperite cu tigla rotunda, turcii tineau cafenele si baruri, faceau cafea la ibric, dulceata de trandafiri, baclavale, halvita "si cel mai bun rahat din tara - "Lochum" cu alune, fistic, lamaie, cacao, nuci...", povesteste un batran profesor din Orsova, Jean Constantin, pasionat de istoria tumultuoasa a insulei.
Secretul citronadei si al cafelei la nisip
Turcii care nu faceau bani din dulceturi si delicatese lucrau la fabrica de confectii si la cea de tutun. "Tigarile Ada-Kaleh erau foarte apreciate, dar comunistii i-au obligat, pana la urma, sa faca doar tigari Marasesti...", a aflat profesorul.
Pe insula erau si o uzina electrica, posta, o scoala, o moschee mare si o bisericuta ortodoxa cat o bucatarie. Aveau turcii si un pasa, trimis de la Istanbul.
Fiul unui cafegiu de pe Ada-Kaleh, Durgut Husref, are 63 de ani, traieste in Severin si povesteste cu placere primii 25 de ani din viata lui, petrecuti pe insula.
"Faceam cea mai buna citronada de lamaie din tara. Veneau romani, militieni, securisti... Ne-au vizitat si vreo 20 de sefi de restaurante si ne-au cerut reteta. Le-am dat-o, dar nu le-am spus cate zile trebuie sa stea lamaile la macerat, he-he, si nu le-a iesit citronada bine".
Nici secretul cafelei la nisip nu l-au dat. "O faceam din boabe verzi prajite acolo, pe loc. Trebuia sa stii exact cum sa faci caimacul de-un deget si cat de calda sa fie apa. Ca nu se face cu apa fiarta!"
Tot articolul: http://www.newspad.ro/Supravietuitorii-de-pe-insula-scufundata-de-Ceausescu,173001.html
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu